To spíš projde velbloud uchem jehly...

14. 10. 2018 22:07

Při dnešním evangeliu mě napadla jedna myšlenka, pro připomínku sem dávám dané evangelium.


EVANGELIUM Mk 10, 17-30
Prodej všechno, co máš, a následuj mě!

Slova svatého evangelia podle Marka.
   Když se Ježíš vydával na cestu, přiběhl nějaký člověk, poklekl před ním a ptal se ho: "Mistře dobrý, co musím dělat, abych dostal věčný život?"
   Ježíš mu odpověděl: "Proč mě nazýváš dobrým? Nikdo není dobrý, jenom jeden: Bůh. Znáš přikázání: 'Nezabiješ, nezcizoložíš, nepokradeš, nevydáš křivé svě-dectví, nebudeš podvádět, cti svého otce i matku!' "
   On mu na to řekl: "Mistře, to všechno jsem zachovával od svého mlá-dí."
   Ježíš na něho pohleděl s láskou a řekl mu: "Jedno ti schází: Jdi, prodej všechno, co máš, a rozdej chudým, a budeš mít poklad v nebi. Pak přijď a následuj mě! " On pro to slovo zesmutněl a odešel zarmoucen, protože měl mnoho majetku.
   Ježíš se rozhlédl a řekl svým učedníkům: "Jak těžko vejdou do Božího království ti, kdo mají bohatství!" Učedníci užasli nad jeho slovy. Ježíš jim však znovu řekl: "Děti, jak je těžké vejít do Božího království! Spíš projde velbloud uchem jehly, než vejde bohatý do Božího království."
   Oni užasli ještě víc a říkali si mezi sebou: "Kdo tedy může být spasen?" Ježíš na ně pohleděl a řekl: "U lidí je to nemožné, ale ne u Boha. Vždyť u Boha je možné všechno."
   Tu mu řekl Petr: "My jsme opustili všechno a šli jsme za tebou." Ježíš odpověděl: “Amen, pravím vám: Nikdo není, kdo by opustil dům, bratry nebo sestry, matku nebo otce, děti nebo pole pro mě a pro evangelium, aby nedostal stokrát víc nyní v tomto čase: domy, bratry a sestry, matky a děti i pole, a to i přes pronásledování, a v budou-cím věku život věčný." 

 

Prvně mě napadlo (v průběhu čtení evangelia), jak je to od Ježíše "kruté", že chce aby mladík prodal všechno, co má. Jsem si říkala a z čeho má jako žít. Jako chápu, že pro bohatší je to určitě těžší, protože ty peníze budou lákadlem vždy, ale přece není řešením prodat všechen majetek, ne?

No a otec pokračoval se čtením a došel do části s velbloudem. To už jsem si říkala, tak to je vrchol, to jako bohatí lidi nemůžou být v nebi nebo jako co? No a navedlo mě to k otázce, na kterou se zeptali Ježíše učedníci a k Ježíšově odpovědi. A pak mi to došlo. Tím vlastně Ježíš říká, že bez Boha jsme ztraceni a prostě je nemožné se dostat do nebe vlastní silou a vlastní dokonalostí, tím že budeme dodržovat všechny zákony a rozdáme majetek chudým. Pro nás lidi je to nemožné, ale u Boha je přece možné všechno. A to mi přijde jako naděje pro nás, co třeba nedodržují zákon, jako ten mladík a nechybí nám jedna věc, jak jemu (jak říkal náš otec, kéž by to byla u nás jedna věc, co by nám vadila vstupu do Božího království), ale hodně věcí do svatosti.

Ale zas abych to nezneužívala, jako nikdy nebudu dokonalá, tak proč se o to snažit, to je zas druhý extrém. Ale občas na nás přijde beznaděj ve smyslu, jak mám splnit všechno, co po mně Ježíš chce? To je prostě život, musíme furt bojovat a prosit o odpuštění a znovu bojovat a dovolat Ježíši, ať nás stále zachraňuje z toho bahna a spolu s ním se snažit z roho vyhrabat.

 

Co vás napadlo při dnešním kázání?

 

 

Zobrazeno 3617×

Komentáře

Vojtěch Hýbl (VVRH)

"Jak uhnat křesťana sportem k víře."

Vojtěch Hýbl (VVRH)

Tak dneska na modlitbě za národ v kasárnách v Hranicích pronesl své kázání ke 100 letům republiky P. Rostislav Strojvus na téma: "Za mír, který máme, mohou křesťané". O. Radomír navázal na to přímluvami. Kázání začínalo pěkně z ostra a mělo vynikající vrchol. Bylo na evangelium "Když tě někdo udeří do pravé tváře, nastav mu i druhou, když chce někdo po tobě šaty, dej mu i plášť a když tě někdo nutí jít s ním jednu míli, jdi s ním dvě." Jelikož jsem kázání nemohl nahrát, tak, Maruško, prosím, abys doslovně napsala jeho znění na základě předložených faktů, protože byla by škoda, kdyby bylo zapomenuto. To víš, JDPR. Jo, a kdy bude mít váš pan farář své vylosované kázání?

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková